На Кіровоградщині створять кластер органічного бджільництва

16 травня 2021, 09:30 11432

У Кіровоградській області створять кластер органічного бджільництва та «Центр органічного бджільництва та апітерапії».

Про це повідомила директорка Департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Чорна під час регіонального форуму «Органічна Україна. Кропивницький».

«Серед основних перспектив розвитку органічного виробництва в області визначено саме виробництво органічного меду. В обласній програмі розвитку агропромислового комплексу на 2018-2023 рр. закладено саме створення кластеру органічного бджільництва та «Центру органічного бджільництва та апітерапії». Ми розглядали ці проєкти як екологічний напрямок впливу на сталий розвиток сільського господарства, збереження екосистеми, масштабування кращих екологічних практик організації приватного бджільництва», — зазначає Марія Чорна.

За її словами, від цього матимуть певний зиск і аграрії області, оскільки із залученням бджіл збільшується урожайність сільськогосподарських культур.

Марія Чорна відмітила, що наразі триває робота над розробкою товарного знаку для товарів і послуг кластеру та напрацьовується стратегія просування продукції кластеру органічного бджільництва.

Як розповів засновник та директор підприємства «Пчелич» Олександр Оньша, серед завдань проєкту — виробництво високомаржинальної органічної продукції, модернізація та розширення діючих потужностей виробництва продукції органічного бджільництва з високою доданою вартістю; популяризація та формування у населення звичок здорового харчування та підтримки здоров'я; проведення польових випробувань і серійне виробництво «Системи прогнозування та моніторингу медозбору на пасіках та охорони точків технічними ІТ-засобами» як початкового елементу впровадження технології Індустрії 4.0.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua