На CISOLAR 2021 презентують ефективне рішення сонячної енергетики для АПК

30 червня 2021, 16:15 3262

Напрямок агровольтаіка стрімко розвивається. Він передбачає встановлення сонячних станцій різної потужності у власному агро/фермерському бізнесі. Агровольтаіка — одна з ключових тем на виставці та конференціях CISOLAR 2021, що відбудуться 6-8 липня в Києві.

Про це йдеться в повідомленні IB Centre, Центру Інноваційного Бізнесу, що впроваджує проекти та розвиває бізнес-платформи для розвитку екологічно чистих технологій з 2006 р. компанії

«Вигоди очевидні: використання сонячних панелей збільшує врожайність деяких культур на 40%. А термін окупності СЕС зменшується вдвічі. Агрофотовольтаіка використовується не тільки для рослин. Метод придатний для багатьох видів фермерської діяльності: розведення риби, креветок, птахів, і навіть худоби», — коментують у компанії.

Додають, що ринок сонячної енергетики України та інших країн регіону Центральної та Східної Європи продовжує розвиватись, незважаючи на турбулентність останніх років. Сонячна енергетика стає все доступнішою, пропонує рішення для заощадження, є інструментом збільшення прибутковості виробничих підприємств, а також несе ряд інших можливостей, не залежних від наявності спеціальних преференцій чи зеленого тарифу. Зокрема, сонячна енергія відкриває привабливі експортні ринки Європи, а використання «брудної» традиційної навпаки стане бар'єром для експорту вже з 2023 р.

«Серед ключових напрямів росту в галузі є розвиток малих приватних сонячних станцій для домогосподарств, а також для комерційного сектору. Паралельно розвивається напрям інтегрованої фотовольтаїки — сонячні станції стають частиною оновлених бізнес-моделей широкого спектру бізнесів — від виробництв до автозаправних комплексів. Окремий напрям —агровольтаїка — здатний, з-поміж іншого, збільшити врожай удвічі, а також заощадити на споживанні енергії, — йдеться в повідомленні. — Стрімке здешевлення обладнання протягом останніх років призвело до того, що станції, які будують у 2021 році, вже можуть бути економічно привабливими без спеціальних умов. І це стає головним драйвером ринку в приватному, комерційному та промисловому сегментах».

Інший важливий дотичний сегмент — рішення для накопичення енергії — стрімко розвивається та обіцяє перетворитись на нову стратегічну багатомільярдну галузь і в європейських країнах, які лише починають розвивати цей ринок. Протягом останніх років системи накопичення енергії традиційно були частиною CISOLAR, а цього року вперше і за підтримки галузевих асоціацій energy storage Європи та Польщі, зокрема, будуть темою нової важливої європейської події — IBES 2021, конференції та виставки Центральної та Східної Європи з рішеньнакопичення енергії.

Усі актуальні питання поточного та подальшого розвитку сонячної галузі обговорюватимуть 6-8 липня на вже 10-й конференції CISOLAR, яка стартує наживо 6 липня в Києві (готель «Хілтон») та продовжуватиметься під час виставки CISOLAR 2021 7-8 липня (Київ, виставковий центр «Акко»). Захід проходить паралельно наживо та онлайн.