Думка: Запуск ринку землі не скоро вплине на рівень агровиробництва

16 липня 2021, 16:45 2959

Функціонування ринку землі в найближчі роки не вплине на показники виробництва та експорту агропродукції.

Таку думку висловив президент групи компаній «Панда» Геннадій Бобов в коментарі УНІАН.

«Як і очікувалося буму по купівлі-продажу землі не відбулося. Угоди на 800 гектарів по всій Україні за останні два тижні — це дуже малі об»єми. Прогнозую, що низька активність буде і надалі. Це в свою чергу означає, що відкриття ринку землі серйозно не позначиться на показниках виробництва та експорту агропродукції в найближчі роки» — заявив учасник ринку.

Геннадій Бобов називає три основні причини низької активності.  

Перша — це законодавчі обмеження, які діють на першому етапі реформи щодо концентрації землі і обмеження для юросіб.

Друга — це низька активність учасників ринку. Всі придивляються до того яким чином буде реалізована реформа на практиці, чи не загальмується вона на якомусь моменті, як буде виконуватися процедура.

Третє — це переоцінка кількості продавців. Той хто хотів швидко збути землю — вже її збув. Не секрет, що існувало багато «сірих» схем по зміні власника землі. Але найголовніше — землю в багатьох регіонах сьогодні стало вигідно здавати в оренду. Там де є конкуренція орендарів виплачують і 10%, і 12%, і навіть 15% орендної плати. Це непогані гроші щороку, особливо якщо у власності родини знаходиться декілька паїв.

«Ринок землі буде формуватися дуже повільно. Дуже сподіваюсь, що держава підійде до цього питання адекватно і не буде постійно змінювати правила гри на ньому, а також прийме дієві програми по підтримці малого та середнього агробізнесу» — сказав він.