Думка: Україні не дають розвернутися на одному з найбільших ринків цукру

21 березня 2018, 08:00 4175

Україна без мита постачає на ринок Європейскього союзу лише 20 тис. т цукру при тому, що обсяги споживання ринку ЄС — мільйони тонн.

Про це заявив гендиректор ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» Юрій Мороз, передает AgroTimes.

«На мою думку, для кожного підприємця, котрий працює на перспективу, в пріоритеті є завоювання зовнішнього ринку збуту, тим самим створюючи можливість заробити для своєї держави певну кількість додаткових ресурсів», — сказав він.

У найближчій перспективі українські заводи вироблятимуть цукор за нормами ЄС, від чого, на думку Мороза, цукровари тільки виграють. Адже у сфері стандартів різниця між тим, що є сьогодні, й тим, що буде завтра, — незначна, проте вітчизняним виробникам буде значно простіше працювати на експорт.

«Актуальною є інша проблема. В рамках Угоди про вільну торгівлю Україна постачає до ЄС без мита лише 20 тис. т цукру. Це — мізер. Разом із тим українські аграрії щороку у Європі закуповують насіння, засоби захисту рослин, техніку для виробництва буряків і цукру на суму, еквівалентну 300 тис. т солодкого піску. Тобто маємо під боком найбільший, найбагатший ринок, але не можемо туди вільно постачати свою продукцію», — зауважив Мороз.

Він підкреслив, що Україна через постійну зміну чиновників, політичних курсів свої економічні інтереси в угоді просто здала.

«Було би добре підвищити експорт цукру без мита до країн ЄС хоча би до 50 тис. т, але наразі, схоже, це нереально. Попри те, що обсяги споживання європейського ринку — мільйони тонн», — додав Мороз.


Для довідки: за даними «Укрцукор», українські виробники у 2017 р. експортували 598,7 тис. т цукру, що на 29% більше, ніж роком раніше, — 465,6 тис. т. Найбільшими імпортерами цього року стали Шрі-Ланка — 69,03 тис. т, Туреччина — 49,1 тис. т, Азербайджан — 44,9 тис. т, Судан — 40,0 тис. т, Лівія — 39,9 тис. т і Кот-д'Івуар — 34,5 тис. т.