Думка: Ситуація на ринку малини швидко стабілізується

06 грудня 2021, 11:15 2521

Цьогоріч в Україні була рекордна ціна на малину, але після піку завжди настає спад.

Про це розказала агроном, консультантка з ягідних культур Центру фермерських компетенцій Ірина Кобринець під час конференції «Підвищення ефективності в плодоовочівництві».

«Урожайність як літньої, так і ремонтантної малини знизилася через холодну весну цього року. Недобір урожаю був на рівні 20-40%. Також був неврожай у основних світових виробників малини — Сербії і Польщі. Це викликало ріст попиту на європейському ринку», — розповідає Ірина Кобринець.

За її словами, ягоду забирали будь-яку, невідсортовану, з пліснявою, навіть невеликими партіями і ціна все одно була висока. Переробників влаштовувала різна якість ягоди, на свіжому ринку попит був не великий.

Ірина Кобринець відзначає, що подібний феномен спостерігала вперше за 15 років. «Польща, Сербія «оговтаються» наступного року або через рік. Краща урожайність може бути і на внутрішньому ринку. Зросте площа нових насаджень, багато малини в приватному секторі», — коментує агроном консультант.

Вона додає, що не всі виграли на високій ціні. Великі переробники, заготівельники, які цього року закупили багато сировини, зараз не знають, що з нею робити тому що європейські партнери не хочуть купувати малину за такою ціною.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua