Думка: Кооперативи дадуть поштовх сільському розвитку

13 листопада 2018, 17:28 2497

Кооперація може зробити вагомий внесок у розвиток сільської місцевості, як це сталося у Німеччині.

Про це заявив експерт проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марсель Гердс, йдеться у повідомленні проекту.

Він підкреслив, що кооперативні форми організаційного устрою задіяні в усіх сферах.

«У Німеччині існує велика кількість кооперативів, таких як: кредитні, житлові, енергетичні, продовольчі та сільськогосподарські, тощо. Зокрема, в сільській місцевості відповідальність за надання державних соціальних послуг передається відповідним кооперативам. Держава не виділяє на це коштів. Кооперативи самостійно забезпечують свою діяльність за рахунок внесків своїх членів», — розказав він.

На його думку, є також інші переваги кооперативів: незалежність від держави, стабільні робочі місця та демократичний підхід — «один член, один голос».

У свою чергу представник Міністерства молоді та спорту Марія Карчевич, визначила чотири основні умови розвитку сільської місцевості: самоорганізація населення та інтеграція політичних інститутів; висока якість життя в сільській місцевості, включаючи освіту, медицину та відповідний рівень соціального захисту; розвиток підприємницької діяльності;  охорона дозвілля.

«Усі ці питання можуть бути вирішені завдяки об'єднанню зусиль держави, приватного сектору та громадянського суспільства», — сказала вона.

На думку Марселя Гердса, існують наступні передумовами успішного розвитку кооперативів:  інформація та освіта;  незалежність від субсидій, забезпечення автономії кооперативів;  запровадження ринку землі для залучення капіталу та інвестицій; сприятливе податкове регулювання діяльності кооперативів; боротьба з корупцією.

«Держава несе відповідальність за створення відповідних умов для розвитку кооперативів. Однак, це також містить в собі ризики зростання залежності від держави», — зазначили в проекті.