Мінімальну вартість гектару землі після відкриття ринку закріплять у законі

14 січня 2020, 09:15 9845

Норма про мінімальну вартість гектару землі, яка діятиме після відкриття ринку і до 1 січня 2030 р. з'явилась у законопроєкті про обіг землі сільгосппризначення, який готується до другого читання.

Про це повідомив міністр розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов під час брифінгу з питань земельної реформи, передає «Громадське».

«Ця норма прописана як запобіжник проти шахрайських дій щодо власників паїв. Шахраї не зможуть видурити у бабусі пай за гривню. До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок, не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку (25-30 тис. грн за гектар)», — повідомив Милованов.

Крім цього, він зазначив, що після відкриття ринку землі в уряді будуть ретельно перевіряти походження коштів, які потенційний покупець витрачатиме на купівлю паю. Це робитимуть для того, щоб унеможливити потік «брудних» грошей та їхнє «відмивання» за допомогою угод на земельному ринку.

Також за його словами, придбати землю дозволять лише безготівково, а продаж землі у 50-кілометровій зоні державного кордону заборонять.


Для довідки: 28 грудня 2019 р. парламентський комітет з питань аграрної і земельної політики рекомендував парламенту ухвалити закон про ринок землі у другому читанні.