Кабмін затвердив вимоги до електронних земельних аукціонів

29 вересня 2021, 13:55 2820

Кабінет міністрів України ухвалив вимоги до проведення електронних аукціонів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними — оренди, суперфіцію, емфітевзису.  

Відповідна постанова (№1013 від 22 вересня 2021 р.) опублікована на Урядовому порталі.

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовосльства, завдяки документу зовсім скоро в Україні вже на практиці почне діяти новий формат земельних торгів —  електронний аукціон.

«Цей документ фіналізує всі технічні та правові питання, які були необхідні для запуску електронних аукціонів в Україні. І ми можемо констатувати, що земельні торги застарілого формату відійшли в історію», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Зазначається, що раніше учасникам потрібно було бути на торгах фізично. Інформація про такі аукціони завжди була малодоступною, їх проводили без реальної конкуренції, а вигравали «свої люди». Відтепер участь в електронних аукціонах зможе взяти кожен, хто має доступ до Інтернету. Торги відбуватимуться на спеціальній платформі Prozorro, що належить до сфери управління Міністерства економіки, яке й буде відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи.