Економіст: Ринок землі без обмежень дасть більше ВВП, ніж формула «для фермерів»

22 липня 2019, 16:23 2375

Міжнародний досвід переконливо свідчить, що заявлений ефект від різного роду обмежень зазвичай сильно відрізняється від реального ефекту, який отримує економіка країни.

Про це заявив доцент Київської школи економіки Олег Нів'євський, йдеться у повідомленні Насіннєвої асоціації України.

«Різноманітними обмеженнями, наприклад, щодо кількість землі у володінні однієї особи, намагаються боротися з надмірною концентрацією земельних ресурсів в одних руках та протидіяти спекуляції. Але такі, та інші обмеження, зазвичай, у реальному житті мають зовсім менший ефект, від того, на який розраховують. Зокрема, негативно впливають на ринок оренди, ускладнюють адміністрування та інвестиції», — заявив він.

В цілому, згідно з дослідженнями та економічним моделюванням різних форматів можливого ринку землі, яке було проведено Олегом Нів»євським, введення ринку землі без додаткових обмежень, за умови державної підтримки малих фермерів, забезпечить ріст ВВП на додаткові майже 4% щороку протягом п'яти років.

«В той час як ринок, на якому до купівлі землі мають доступ лише малі фермери з обмеженням володіння по 200 га в одні руки без доступу до ринку юридичних осіб, не гарантує й додаткового росту на 1% ВВП», — додав він.