ЄБРР: Урожай сприяє зростанню економіки

05 листопада 2021, 08:00 2263

Відновлення економіки України, ймовірно, прискориться в останні місяці 2021 року.

Про це повідомив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у своєму новому звіті «Регіональні економічні перспективи».

Згідно з прогнозом банку, внутрішній валовий продукт (ВВП) країни зростатиме на 3,5% щороку в 2021-2022 р. У 2021 р. цьому зростанню сприятимуть великий врожай зернових та нормалізація ділової активності, але повільні темпи реалізації реформ та вакцинації від Covid-19 залишаються основними ризиками для цього прогнозу.

«Тривалий локдаун на початку 2021 р. призвів до падіння ВВП України на 2,2% у першому кварталі порівняно з першим кварталом минулого року, але вже в другому кварталі відбулося зростання на 5,7%. Цьому відновленню сприяло двозначне зростання обсягів споживання домогосподарств та інвестицій, а також потужне зростання цін на основну експортну продукцію, передусім зернові та залізну руду. Зростання експорту забезпечило профіцит поточного рахунку, що призвело до збільшення обсягів іноземної валюти та зміцнення гривні», — пояснюють в ЄБРР.

Інфляція зростала у 2021 р. і сягнула 11% у вересні на тлі зростання цін на продукти харчування та енергоносії. У зв'язку з цим Національний банк України був змушений посилювати монетарну політику і в поточному році підвищив облікову ставку вже чотири рази, внаслідок чого вона збільшилася з 6% на початку року до 8,5% у вересні, додали у банку.

Враховуючи дуже позитивні показники у першому півріччі, ЄБРР покращив свій прогноз зростання в 2021 р. для регіону інвестицій до 5,5%, тобто на 1,3 процентного пункту порівняно із своїм червневим прогнозом, але при цьому банк попереджає про наявність низки серйозних загроз.

Через високі ціни на сировинні товари та енергоносії, дефіцит на ринку праці, розриви ланцюжків постачання та девальвацію місцевої валюти в деяких економіках регіону інвестицій ЄБРР почалося зростання інфляції, причому ще до нещодавнього збільшення кількості випадків інфікування Covid-19.

Станом на вересень 2021 р. інфляція в регіонах ЄБРР збільшилася в середньому на 3 процентних пункти порівняно з кінцем 2019 р. У відповідь на це ряд центробанків у цих регіонах підвищили ключові ставки.