Агростудентам побудували теплицю для вивчення гідропоніки

09 листопада 2021, 16:46 2094

На кафедрі загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету з«явилась наукова лабораторія-теплиця у вигляді геодезичного куполу.

Про це повідомляють в Центральноукраїнському національному технічному університеті (ЦНТУ).

«Щоб стати фахівцем у будь-який галузі, потрібен практичний досвід. Це аксіома. Агрономи, екологи — люди, безпосередньо пов«язані з практичною діяльністю. Саме тому ми вирішили, що потрібно створити лабораторію, яка не втратить своєї актуальності й за 5-10 років. Зараз найбільш прогресивними є купольні теплиці. Тут можна суміщати ґрунтове та гідропонне вирощування», — говорить старший викладач кафедри загального землеробства ЦНТУ, кандидат сільськогосподарських наук Микола Ковальов.

Геодезичний купол має багато переваг у порівнянні з теплицями класичних форм. На купол припадає менше вітрове та снігове навантаження, а ще — він забезпечує приблизно однакове освітлення протягом усього дня, незалежно від кута сонця на небосхилі.

«Звичайно, ідеальне місце для купольної теплиці — дах будівлі кафедри, — зазначає Микола Ковальов. — Але у такому випадку технічно виникли б проблеми із доступом до лабораторії. Тому ми вибрали потрібне місце, вимірявши за допомогою люксметру точку із найкращим освітленням. Розрахували теплове навантаження (об»єм куполу, який ми могли б обігріти нашим тепловим вентилятором) та вирахували розміри теплиці».

 

В теплиці-лабораторії студенти кафедри загального землеробства ЦНТУ проводять практичні зайняття в межах курсу «Загальне овочівництво» та здійснюють дослідження за своїми науковими та магістерськими роботами. Зокрема, обладнання купольної теплиці дозволяє вирощувати за технологією гідропоніки рослини від саджанця до плодоносної культури. Крім цього, студенти вчаться робити щеплення та схрещувати рослини.