Аграрії закликають уряд не допустити багатовладдя та хаосу в АПК

20 січня 2021, 17:15 2702

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) звернулась до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням відновити повноцінну роботу Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Про це йдеться у зверненні ВАФ від імені членів — провідних аграрних асоціацій: ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнської асоціації громад, асоціації «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Ми щиро вітаємо рішення уряду від 28 грудня 2020 р. №1344 «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади», яким відмінено реорганізацію Мінагропроду, та очікуємо початку повноцінної роботи профільного міністерства вже найближчим часом», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, аграрна галузь забезпечує 20% робочих місць, 19% ВВП та понад 40% валютних надходжень. Тому надзвичайно важливим для бізнесу та громадської спільноти фактом є наявність одного окремого спеціалізованого органу державної влади загальнонаціонального рівня, який відповідатиме за визначення пріоритетних напрямків розвитку сільського господарства, формування аграрної політики, забезпечення збільшення аграрного виробництва та контролю якості та безпечності харчових продуктів, розширення ринків збуту продукції, закріплення лідируючих позицій на світових ринках та комплексний розвиток сільських територій.

«Однак аграрна громадськість вкрай стурбована інформацією, поширеною окремими ЗМІ, щодо плану розподілу повноважень між центральними органами виконавчої влади.

Зокрема, абсолютно незрозумілим є закріплення за Мінекономіки повноважень із формування та реалізації державної політики щодо розвитку сільського господарства; формування та реалізації державної політики у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів; координації діяльності наукових та науково-дослідних установ у аграрній сфері тощо», — говорять експерти.

Також уточнюється, що не було надано обґрунтування у необхідності передачі повноважень Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів з формування державної політики у сфері розвитку рибного та лісового господарства.

Водночас за Міністерством розвитку громад та територій України планується закріпити завдання щодо сільському розвитку, в тому числі й розвитку сільських територій.

Разом із тим, у ВАФ називають незрозумілою в нинішніх обставинах відсутність вертикалі необхідного впливу на забезпечення контролю центральним органом державної влади реалізації державної політики на рівні областей, районів та місцевих громад. Дані органи не мають уніфікованої структури з відповідними підрозділами, які реалізують державну політику в сфері агропромислового виробництва.

«В той час як щойно відновлений Мінагропрод діє на підставі чинного положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, що затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.2015 р. №1119, проєктом нового положення йому надаються вкрай обмежені повноваження та функції.

Усі вищезазначені фактори призведуть до створення в Україні так званого «багатовладдя та хаосу в АПК», що унеможливить ефективну роботу агропродовольчих підприємств та успішний розвиток аграрної галузі в цілому», — пояснюють спеціалісти.

В листі підкреслюється, що усі аграрні об'єднання одностайно підтримували рішення про відновлення Мінагропроду, проте лише з повноцінним переліком завдань та повноважень, який відображений в положенні про Міністерство аграрної політики та продовольства України від 25.11.2015 р. №1119, у тому числі й формування політики у сферах рибного, водного, лісового господарства, безпечності та якості харчових продуктів та земельних відносин.

«Тому залишення у віданні Мінекономіки функцій і повноважень Мінагропроду є абсолютно неприйнятним та вкрай негативно сприймається бізнесом.

Сподіваємось, уряд дослухається до аграрної громадськості й завершить роботу з відновлення повноцінного Міністерства аграрної політики та продовольства України, яке забезпечуватиме формування аграрної політики та комплексний розвиток АПК», — підсумували у ВАФ.