Аграрії закликають депутатів прийняти закон про органічне виробництво

17 квітня 2018, 17:36 4405

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» в особі організацій-засновників звернулася до Голови Верховної Ради Андрія Парубія та заступника голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка з проханням підтримати проект закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» № 5448-д.

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», законопроект розроблено з врахуванням необхідності гармонізації українського законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції до законодавства ЄС, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції і розширенню зовнішніх ринків її збуту.

Також, це означає, що українська органічна продукція буде вироблятися відповідно до міжнародних вимог і стандартів, що гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, пояснюють в асоціації.

«Прийняття законопроекту дозволить чітко встановити основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями, запровадити чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння. Безперечно це матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу органічних продуктів», — зазначають в УКАБ.

Законопроект створює дієвий механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб«єктів ринку органічної продукції та встановлює відповідальність за порушення законодавства у цій сфері, пояснюють аграрії у зверненні.

Наразі  Україні зареєстровано понад 420 виробників органічної продукції, а виробництво органіки за останні 5 років зросло близько на 90%. Проте незважаючи на такий швидкий темп росту в даній сфері та прийнятий у 2013 році закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», багато питань залишаються невирішеними.

Положення ухваленого 5 років тому закону не забезпечують належного функціонування ринку органічної продукції, що створює сприятливе середовище для введення в обіг фальсифікованої органічної продукції та дозволяє уникати відповідальності за порушення законодавства у цій сфері. Це негативно впливає на захист прав споживачів та вважається недобросовісною конкуренцією серед суб»єктів господарювання. Суттєвим недоліком чинного закону також є його невідповідність законодавству Європейського Союзу», — йдеться у зверненні.