В Україні запрацював майданчик для пошуку інвестицій в аграрні проекти

10 березня 2017, 10:09 6459

Платформа розвитку агробізнесу AgroTalks в кінці минулого року запустила унікальний для України спеціалізований краудфандинговий майданчик для пошуку інвестицій в аграрні проекти — Donate Agro

Про це AgroPortal.ua повідомила прес-служба компанії.

Як розповідають у AgroTalks, використання Donate Agro передбачає розміщення агропроектів різної спрямованості: від технологічних до соціальних; гнучку модель фінансування, при якій є можливість отримати гроші, навіть якщо фінансова мета кампанії не досягнута; а також привернення уваги громадськості до проблеми, яку проект вирішує.

Сума фінансових вкладень може починатися від 20 грн і доходити до 1000-1500 грн. У деяких випадках суми можуть бути в рази більше: десятки тисяч гривень або доларів, але тут спонсор очікує в обмін частку в бізнесі або прототип продукту. Тоді мова йде про інвестування і за цей напрямок відповідає команда Invest Agro

«Ми з командою останнім часом зосередилися на розвитку аграрних стартапів (відбір, акселерація, інвестування) і зіткнулися з такою ситуацією: є проекти, які фінансово не зовсім цікаві великим інвесторам, але потенційно вони можуть бути дуже потрібні агроринку (наприклад, технологія використання ДНК хмелю для визначення місткості смол незалежно від віку рослини і пори року), є соціальні проекти, які в принципі не про бізнес і прибуток, але вирішують якусь конкретну задачу в певному регіоні (наприклад, невелика ферма з вирощування перепелів, в зв'язку з переїздом із зони бойових дій). Колективне фінансування — відмінний інструмент для подібного старту», — вважає керівник з фандрайзингу та комунікацій AgroTalks Ганна Верещак.

За її словами, у світі подібна практика працює дуже успішно, так і в Україні є відомі краудфандинговые платформи, наприклад «Спільнокошт».

«Але у нас важлива відмінність — ми спеціалізуємося на агротематиці і проводимо експертизу проектів по певному набору бізнес-критеріїв, перш ніж проект потрапляє на платформу», — розповіла Ганна Верещак.

Як вважають в AgroTalks, краудфандинговая платформа буде корисною для:

  • Авторів проектів, які знають і розуміють способи втілення своєї ідеї в життя, однак головною перешкодою залишається її фінансування.
  • Для проектів, яким необхідна невелика сума фінансування (до 300 тис. грн).
  • Інших зацікавлених людей, які при ознайомленні з конкретним проектом хочуть бути причетним до розвитку економіки і українського суспільства в цілому, пожертвувавши певну суму грошей на його розвиток.

Щоб потрапити на краудфандинговую платформу необхідно подати заявку на сайті. Після цього AgroTalks оцінює потенціал і стартап на життєздатність, вивчає документи, аналізує фінансові запити, а самі автори проектів, за потребою і бажанням, проходять або повноцінну програму акселерації в бізнес-школі, або консалтинг від представників бізнес-середовища, тільки після цього проект розміщуємо на платформі.

Детальніше про правила роботи платформи можна дізнатися за посиланням по електронній пошті [email protected].


Для довідки: механізм краудфандингу вже давно працює в світі і відповідає принципу «з миру по нитці», коли всі бажаючі вкладають в реалізацію проекту стільки, скільки можуть. Сума таких фінансових вкладень зазвичай не обмежена (хіба що тільки загальною вартістю реалізації проекту).