Експерт: Біопаливо можна виготовляти прямо в полі

16 листопада 2018, 15:55 2844

В Україні, за неофіційними даними, щорічно збирається приблизно 70 млн тонн біоматеріалу, такого як солома, очерет та інше.

Про це розповіла директорка підприємства «Амелі Арт» Надія Лисецька. 

За її словами, частина зібраного біоматеріалу традиційно йде на вкладання підлоги в сараях, покриття стріх та найчастіше просто спалюється на полях.  

Хоча з будь-якого виду соломи (кукурудзяної, соняшникової, очерету) за унікальною технологією — переробки вологої біомаси на біопаливо — можна виготовити брикети. Ці брикети можна  використовувати в будь-яких твердопаливних котлах, пічках або коминах. Презентація технології відбулась в рамках форуму «ВЕА: Біоенергетика, енергоефективність, агробізнес». 

Основною перевагою цієї технології є те, що не потрібне попереднє сушіння біомаси, тобто можна використовувати солому прямо з поля, зазначають експерти.

За словами Надії Лисецької, таке обладнання буде цікаве не тільки фермерам-аграріям, але й територіальним громадам, які  можуть використовувати обладнання для опалення об»єктів соціального значення: шкіл, дитсадків, лікарень та інше.

Щоб мінімізувати логістичні витрати, за її словами, можна використовувати модульні лінії, які монтуються на причіп до трактора, який збираючи солому, відразу пакує її в брекет.

«Стосовно економічної доцільності використання такого обладнання, то якщо мова йде про малі лінії до 500 кг пакування за годину, то вони окупляться приблизно за 3 роки, якщо йдеться про великі лінії, то  окупність становить 2 роки, тобто придбання великої лінії окупиться швидше», — додає експерт.

На думку Лисецької придбати таке еко-обладнання доцільно аграріям, що мають більше 300 га.