Завтра в Україні стартує земельний тур

09 жовтня 2019, 12:03 2016

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства анонсували, що відзавтра будуть відбуватися регіональні земельні форуми, які покриють всю територію України.

Про це в інтерв«ю AgroPortal.ua зазначив заступник міністра Тарас Висоцький.

«До дискусії ми запрошуємо долучитися депутатів всіх рівнів, аграріїв і всіх бажаючих. Раніше нами було проведене опитування серед сільських рад і ОТГ, тому ми вже маємо розуміння, які питання цікавлять населення», — констатував він.

«N. B.!» Аграрні заступники Милованова: Агросектор — це великий живий організм, де місця вистачить усім

На уточнююче питання, що серед аграріїв багато розмов про те, що при відкритті ринку землі їхнє право на оренду буде втрачене, Тарас Висоцький відзначив, що «право оренди є першочерговим, тобто навіть при зміні власника орендар залишається той самий».

«Тому зацікавленості купувати землі, які ще 10 років будуть в оренді, ні у кого не буде. Якщо дивитися на приватні землі, то 60-70% взяті в оренду на 7-10 років. Близько 7% власників готові продавати землю чинному орендарю, а ми в свою чергу його фінансово підтримаємо», — каже замміністра.

За його словами, у ризику знаходяться «тіньові» землі.

«Ми знаємо, що їх близько 10 млн га. Люди свідомо здають «в чорну» землі, щоб не платити податки. Країна не може захищати непрозорий ринок, але у них є час до 1 жовтня 2020 року, щоб офіційно оформити орендні відносини із ставкою 10-12% і користуватися переважним правом», — резюмує Тарас Висоцький.