Законопроєкт із земельної децентралізації передадуть у Раду наступного тижня

25 вересня 2020, 15:20 2233

Проєкт закону №2194 щодо земельної децентралізації передадуть на розгляд Верховної Ради наступного тижня.

Такими очікуваннями під час круглого столу «Земельна децентралізація як частина нової економічної стратегії для України», організованого Київською школою економіки, поділився голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

За його словами, законопроєкт важливий з декількох причин: він врегульовує питання розпорядження громадами землями за межами населених пунктів, питання, пов’язані зі спрощенням землеустрою, а також питання переважного права на землю.

«У його доцільності та важливості немає жодних сумнівів. Закопропроєкт треба прийняти, і все. Проте він дуже об’ємний, тож вивчення і погодження займає час», — говорить Сольський.

За його словами, сьогодні законопроєкт передають депутатам аграрного комітету. Вони мають розглянути доопрацьований документ наступного тижня.

«На мій погляд, підтримка в комітеті є. У Раді на сьогоднішній день підтримка теж була би», — говорить парламентар.

Проте, коли буде прийнятий закон, Сольський прогнозувати не береться. По-перше, не відкидає ймовірності, що аграрний комітет може піти на карантин. По-друге, через очікувані місцеві вибори засідання Ради відвідує менше мажоритарників.

«Загалом нам нічого не заважає прийняти закон. Але дійсно, обсяги його величезні. Він більший, ніж уся решта разом взятих проєктів, розглянутих комітетом за рік. Щоб його вивчити, треба час», — каже Сольський.

Експерт із земельних питань Сергій Біленко уточнив, що законопроєкт нині містить 820 сторінок порівняльних таблиць.

«Після першого читання влітку було дещо більше 300 сторінок. Але він отримав 2500 поправок, і ще будуть поправки від аграрного комітету», — зазначив Біленко.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua