В Україні до 2030 року планують розширити площі під поливом на 1 млн га 

01 червня 2018, 08:00 4317

Головний деградуючий процес ґрунтів — це прогресуюче зменшення вологи, яке унеможливлює розвиток їхньої продуктивної здатності.

Про це повідомив директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко під час Дня поля з питань вирощування озимих і ярих зернових, технічних та бобових сільськогосподарських культур на зрошуваних і неполивних землях в Інституті зрошуваного землеробства НААН.

«За останні 3,5 роки разом з експертами Світового банку напрацьовано проект відновлення системи зрошення та дренажу в Україні, який передбачає до 2030 року розширення площ поливу на 1-1,2 млн га і відновлення водорегулювання в зоні осушення на 1 млн га», — відзначив Михайло Ромащенко.

За його словами, реалізація проекту потребує інвестицій у розмірі $4,5 млрд. Також науковець повідомив, що ЄБРР починає проект з реконструкції Нижньодністровської зрошувальної системи в Одеській області на площі 45 тис. га.

«Рівень продуктивності, досягнутий завдяки краплинному зрошенню, зробив цей спосіб популярним, навіть незважаючи на те, що в Україні відсутня державна підтримка цього напряму», — зауважив Михайло Ромащенко.


Ірина Садова, AgroPortal.ua