Укрсадпром: Переробники маніпулюють фермерами

10 серпня 2018, 12:30 2266

Ситуація в Одеській області, коли через недобросовісну поведінку переробника фермер викорчував сад, дещо неоднозначна, але вона є яскравим прикладом того, що будь-який фермер має працювати над диверсифікацією каналів збуту. 

Про це AgroPortal.ua повідомив голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

«На жаль, наразі у більшості випадків фермери майже не мають вибору, куди поставляти зібраний врожай, оскільки термін його зберігання дуже короткий, та й везти його на значні відстані економічно невигідно. Втім, якщо говорити саме про південний регіон, де стався цей випадок, окрім зазначеного підприємства, поряд є ще один завод-переробник, а також господарства, які входять до нашої асоціації, що займаються виготовленням різноманітних пюре та джемів», — сказав він.

За словами Дмитра Крошки, український фермер має сьогодні підняти голову і знайти альтернативні варіанти, нових партнерів. 

«Допоки у нього буде лише один канал збуту, цей переробник буде зловживати своїм фактично монопольним становищем і маніпулювати фермером, як це сталося у зазначеному випадку або як це зараз відбувається на ринку яблук для переробки, де закупівельні ціни значно нижчі за собівартість яблук. Проте виробники яблук не мають наміру викорчовувати сади, але збирати технічне яблуко наразі не вважають за потрібне, оскільки понесуть додаткові збитки», — зазначає Дмитро Крошка.

За його словами, саме тому асоціація «Укрсадпром» підтримує розвиток нових видів переробки фруктів і ягід, збільшення кількості таких переробників. Сьогодні члени асоціації вже почали встановлювати переробні лінії з виготовлення цукатів, сушки, пюре, джемів, соків прямого віджиму та навіть нещодавно з'явився перший офіційний виробник алкогольних плодово-ягідних напоїв. Поки що це невеликі обсяги переробки свіжої продукції, тому їх можна віднести до нішевого сегменту, але це досить перспективний напрямок.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua