Названо фактор, який здешевить страхування від АЧС

31 серпня 2021, 12:18 2606

80% учасників ринку повинні бути готові застрахуватися від африканської чуми свиней. Тоді можлива держпідтримка такого виду страхування.

Про це розповіла заступниця директора департаменту аграрної політики та сільського господарства Міністерства АПК Олена Дадус під час конференції Last Summer day 2021.

«Чотири роки поспіль, спільно з Держпродспоживслужбою, обговорюється, в який спосіб можуть бути мінімізовані ризики. Розроблені страхові продукти щодо посівів. Чому пробуксовує свинарство? Що менше кількість учасників готові страхувати ризики, то більша плата за послуги. 80% учасників ринку повинні бути готові застрахуватися від АЧС», — пояснила фахівець.

Олена Дадус наголосила, що зараз можна застрахувати поголів«я та вид діяльності. Є п'ять страхових компаній, що проводять таке страхування, причому частину ризику вони перекладають на європейські компанії.

«Обговорюється лише питання здешевлення процесу страхування. В жодній країні ЄС не страхують безкоштовно. Там є потужна робота асоціацій, суворе дотримання карантинних зон, і відсутнє поняття утримання свиней в домашніх господарствах. Щоб мінімізувати ризик ураження АЧС, перш за все потрібно дотримуватися карантинних зон», — зазначила Олена Дадус.

Вона додала, що у бюджеті на 2021 р. виділено 4,5 млрд грн на підтримку сільгоспвиробників, у тому числі на тваринництво — 350 млн грн. Зокрема, можливе здешевлення вартості (до 80%) племінних тварин, батьківських порід, що придбані на племінних заводах. Відшкодовується також вартість сперми.

Подати заявку на компенсацію вартості племінних ресурсів можна до 15 жовтня, щодо об'єктів тваринництва — до 15 листопада.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua