Думка: Постачальники продуктів для ресторанів ризикують втратити свій бізнес

10 листопада 2020, 16:14 2338

Держава має бути продуманою та послідовною у формуванні правил щодо роботи бізнесу в умовах очікуваного локдауну.

Таку думку AgroPortal.ua висловила керівниця департаменту Аналітика гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман, коментуючи ініціативу Міністерства охорони здоров«я щодо впровадження карантину «вихідного дня».

Зокрема, МОЗ пропонує ввести жорсткі правила на суботу на неділю, дозволивши роботу лише продуктовим магазинам, аптекам, транспорту та автозаправкам.

«Сподіваємося, що гуртові ринки працюватимуть працюватимуть, як і інші відкриті ринки. Звичайно, при дотримання певних вимог роботи в умовах пандемії», — говорить Гетьман.

Додає, що у цій ситуації дрібний бізнес хоче бачити чіткі та зрозумілі кроки. Це допоможе підвищити його адаптивність до роботи в нових умовах.

«Досвід першої хвилі показав, що продуктові ринки — потужна інфраструктура, яка дозволяє фактично існувати фермерам. Це основний канал збуту, особливо для виробників плодоовочевої продукції. Крім того, ті ж магазинчики, які працюють у спальних районах міст, закуповуються саме на гуртових ринках. Тому ринки мусять працювати», — вважає експертка.

Інша важлива річ — закриття ресторанів. Це дуже вдарить по продавцям риби і морепродуктів, виробникам та імпортерам зелені, зазначає Гетьман.

«Коли навесні закрили ресторани, це вкрай негативно відобразилося на фермерах, які вирощують салати, адже вони орієнтувалися переважно на HoReCa», — пояснює вона.

Зараз, зазначає аналітик, ті оператори, що на 70% заточені на поставки до ресторанів, ризикують повністю втратити свій бізнес.

«Система поставок для HoReCa напрацьовувалася протягом кількох років. Це досить делікатна справа, тому що ресторан замовляє стабільно широкий асортимент дорогої та якісної продукції, але відносно в невеликих обсягах. Сьогодні ресторани з продавцями на ринках не мають впевненості у тому, що вони будуть співпрацювати завтра, або за тиждень», — звертає увагу Гетьман.

Додає, що розвиток ситуації спрогнозувати важко. У минулі роки оператори сміливо замовляли обсяги продукції, мали постійних клієнтів та системні продажі. Зараз закупівлі здійснюються обережно та в менших обсягах.

Разом з тим, гуртові ринки можуть працювати безпечно.

«Шувар» напрацював певні правила роботи в умовах карантину. Ми успішно пройшли всі перевірки за рахунок достримання цих правил. Тобто на власному досвіді показали, що працювати безпечно можливо. Просто кожна торгова локація має розуміти свою соціальну відповідальність», — підсумувала Гетьман.


Наталiя Рекуненко, AgroPortal.ua