Найбільша українська ферма планує занести буйвола у національний реєстр

20 травня 2021, 07:00 7172

Ферма «Карпатський буйвіл» прагне збільшити поголів'я буйволів в Україні та занести цю тварину у всеукраїнський реєстр.

Про це AgroPortal.ua розповіла управляюча фермою та «подружка буйволів» Інна Левдар.

«Це одна з наших цілей», — говорить вона.

Інна Левдар пояснює, що наразі буйвіл в Україні офіційно не рахується буйволом. Його відносять до категорії корів.

«Аби його відділити в окрему категорію, треба щоб в Україні було 250 самиць (буйволиць) які хочу би 1 раз давали приплід», — розповідає вона.

Окрім того, у всіх тварин мають бути паспорти про чистокровне походження.

«Справа не з легких, але ми над цим працюємо. Тому ми готові розширювати ферму та опікуватися більшою кількістю тварин», — додає управляюча фермою.

Зараз «Карпатський буйвіл» утримує 70 тварин, у листопаді фермі буде уже п’ять років. Хоча власник Роман Фетько займається відродженням буйволів з 2008 р.

Кажуть, продукція з буйволиного молока серед споживачів досить затребувана.

«Ми постійно відправляємо Україною молоко та сири. Але є ще куди розширюватись», — ділиться Інна Левдар.

За останній рік вона відзначає зростання продажів молочної продукції. Для цього «Карпатський буйвіл» разом з партнерами з BRPR попрацювали над рекламою, створили сучасний сайт та посилили роботу в соцмережах. Тісний контакт з аудиторією дав результат у вигляді постійних замовлень.

Левдар говорить, що найбільш популярною позицією серед споживачів є згущене буйволине молоко, сир «Адигейкий» та саме молоко. Часто замовляють витриманий сир «Качота» та авторську Mozzarella di bufala, яку часто оцінюють вище ніж італійську.

Також ферма виготовляє із молока бринзу, сметану, вершки.

«Ситуація квітня-травня 2021 р. виглядає краще, ніж торік. У нас знову з’явилися туристи, і ми не встигаємо виготовляти продукцію для відправки по Україні», — говорить управляюча фермою.

Додає, що замовлення роблять і з-за кордону з проханням відправити рідним чи знайомим по Україні.

Цього сезону «Карпатський буйвіл» готовий буде прийняти більше гостей. Тут розбудовують та облаштовують територію, а поряд організовують кемпінг для прийому гостей на ночівлю.

Окрім того, планують запускати нові продукти з буйволиного молока.

«Найперше — це буде «масло ГХІ». Виготовлятимемо принтовані хустки з буйволами», — говорять на фермі.

Супутньо — унікальний гірський мед, кошики для подарункових наборів, леквар і багато чого іншого.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua