Експерт: Ціни на кавуни побили п’ятирічний рекорд

24 серпня 2020, 09:03 4280

Ціни на кавуни цього року на ринку «Шувар» вдвічі вищі, ніж були у 2019 р.

Про це повідомила керівниця департаменту «Аналітика» ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.

За її словами, на сьогодні він коштує 5-5,5 грн/кг, тоді як рік тому вартував 3-3,5 грн/кг. Також – це найвища ціна за останні п’ять років. Причина в тому, що цей сезон – дуже пізній, говорить експерт.

«У 2020 році ягода визрівала з великою затримкою і з’явилася на ринку лише в другій половині липня. У попередні роки це відбувалося значно раніше. Наприклад, два роки тому, коли була дуже тепла весна, перший кавун на ринках ми побачили вже в червні», – зазначила вона.  

Наразі пропозиція на 30% менша, ніж була рік тому, говорить Гетьман. Хоча, за її словами, тоді ягода теж вийшла на полиці ринків пізніше, ніж зазвичай.

«Влітку нинішнього сезону досить довго продавали плівковий кавун. Нині починається польова ягода. Якраз в серпні ми очікуємо найбільшого зниження цін. Наприклад, у Херсоні за останні два тижні вартість ягоди вже опустилася. На сьогодні це – 2,5 грн/кг», – каже експерт.

За її словами, минулого року в цей час уже фіксували активне зниження цін. «У попередні роки, з середини серпня  і до кінця місяця, вдвічі знижувалася вартість у порівнянні з нинішньою ситуацією», – сказала Гетьман. Як буде у цьому сезоні, говорити зарано, переконана вона, адже багато чого залежить від погоди. «До прикладу, у 2017 році, було навпаки: вартість підвищилася в серпні, бо почалися зливи і неможливо було збирати урожай», – згадує вона. А у 2018 році була тотальна спека і не вдавалося навіть зайти у поле: у другій половині останнього місяця літа, згадує Гетьман.

Цьогоріч кавун таки буде на ринку у достатній кількості, бо сезон, швидше за все, продовжиться аж до жовтня, підсумувала вона.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua