Експерт: Якість українського горіха зросла, але ціни впали

28 вересня 2020, 08:00 5202

Україна у 2020 році за урожаєм волоського горіха виходить на торішній рівень. Це відбувається внаслідок того, що з’являються нові сортові сади, а плоди деяких старих садів вражені хворобами.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua сказав почесний президент Української горіхової асоціації Володимир Пахно. 

За його словами, протягом останнього року, з«явилося понад 1,5 тис. га нових насаджень горіхоплідних культур, у тому числі волоського горіха, фундука, мигдалю.

«У цьому допомогли державні компенсації. Раніше їх давали лише за саджанці, наразі — за обладнання для переробки, для польових робіт та техніки для садівництва», — говорить він.

Обсяги зібраного горіха, зазначає Пахно, становитимуть близько 110-120 тис. т, а якість буде вищою, ніж у минулих роках, завдяки знову ж таки сортового горіха нових насаджень.

«У експорті на європейський ринок можуть виникнути певні складнощі через те, що він заповнюється горіхом із Чилі, із Аргентини та США», — зазначив він.

На сьогодні, каже Пахно, ціна цілого українського горіха становитиме приблизно 2 €/кг. До цього вона складала — 2,4-2,6 €/кг. Вартість трохи знизилася, бо в минулому та позаминулому роках експортери не погодили між собою ціни.

«У результаті, наприклад, експортер пропонує свій обсяг, а йому кажуть: в Україні є інше підприємство, яке це робить дешевше. Тому у цьому році ми поставили завдання: об»єднати експортерів шляхом створення системи кластерів», — додає експерт.

За його словами, раніше основні покупці, імпортери були в Європі, Німеччині і Польщі. При чому остання країна виступала як додаткова ланка для подальшого продажу, переробки. На Азійському напрямку — це Туреччина.

«Вони купляють українські горіхи, працюють з ними і продають нам та до країн Перської затоки уже за іншими цінами», — говорить він.

Крім того, каже експерт, у Туреччині з«являється китайський горіх, попри те, що його якість гірша від українського. Китай дуже сильно демпінгує і це зменшує ціни.

«Експортні ціни будуть не такі високі, як були два чи три роки тому. Це приведе до того, що і на внутрішньому ринку ціни будуть трохи меншими. Там вони вартуватимуть від 17 до 24 грн», — пояснює експерт.

Діапазон цін буде змінюватися за місяцями: залежно від урожаю, від обсягів і якості горіха, розповідає Пахно.

«На сьогодні асоціація працює над укрупненням наших садів. Ми вже зробили кластер по волоському горіху. Найближчим часом сформуємо — по фундуку. З ним буде легше працювати. Він не такий вразливий як волоський горіх. Також займаємося мигдалем. Після анексії Криму він відроджується в Одеській, Миколаївській областях», — поділився планами він.

Також працюють з чорним горіхом, пеканом. Цікавою культурою називає фісташки.

«Поки перевіряємо методом проведення фенологічних спостережень, як у кліматичних умовах України вони будуть себе поводити. Ми прагнемо вийти з новою продукцією на нормальний рівень експорту з брендом «Орех України», — підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua