Для українського сирого молока підшуковують модель контролю

21 березня 2018, 09:05 4442

Якість сирого молока наразі викликає дуже багато дискусій, тому надзвичайно важливо синхронізувати корпоративний і державний контроль.

Таку думку висловив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в межах першого консультативного семінару із впровадження пілотної програми державного контролю сирого молока в Україні, організованого швейцарсько-українським проектом з безпечності молока. 

Семінар об'єднав представників Держпродспоживслужби, Мінагропроду, підприємств з виробництва, заготівлі та переробки молока і державних лабораторій ветеринарної медицини у пілотних областях проекту (Вінницька, Полтавська, Харківська та Миколаївська). 

За словами  керуючого директора Prospex (Бельгія)  Марка Грамбергера, запровадження програми контролю сирого молока дозволить дотримуватися вимог нового законодавства.

Йдеться про зміни у регулюванні та впровадженні ризик-орієнтованого підходу, зокрема із набранням чинності 4 квітня Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (Закон України № 2042-VIII від 18.05.2017). 

Учасники семінару окреслили основні виклики, які можуть виникати в процесі реалізації програми контролю сирого молока, зокрема, на етапах відбору зразків, транспортування, дослідження і аналізу даних, а також запропонували ідеї для потенційного рішення виявлених проблем.

Під час зустрічі експерти швейцарсько-українського проекту з безпечності молока також представили законодавче підґрунтя та концепції державного контролю сирого молока в європейських країнах: Німеччині, Італії та Швейцарії. 

За словами організаторів, незабаром буде організований наступний семінар для обговорення вже конкретних моделей впровадження програми контролю сирого молока та прийняття консолідованого рішення щодо моделі, яка буде протестована під час пілотного проекту.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua