Волоські горіхи: користь чи шкода для організму?

15 лютого 2018, 06:52 29321

Кажуть, що горіхи дуже корисні: вони багаті ненасиченими жирами, клітковиною, є джерелом вітаміну Е, рослинного білка та допомагають знизити рівень шкідливого холестерину в крові. Але, разом з тим, про них існує багато міфів, які редакція AgroPortal.ua вирішила розвінчати!

Міф 1. Від горіхів не поправляються

«Горіхи можуть бути частиною здорового харчування для підтримки або навіть зниження ваги, за умови, якщо ваше загальне споживання калорій, білків, жирів та вуглеводів контролюється, — розповідає дієтолог-консультант ферми «Татусеві кізоньки» Анастасія Лукаш. — Вони багаті поживними речовинами і до того ж насичують організм на тривалий проміжок часу, що допомагає контролювати апетит. Проте уникайте вживати горіхи, які упаковані або обсмажені в олії! Їх потрібно їсти сирими або сушеними, бо смажені при високих температурах горіхи перетворюються на гідрогенізовані або трансжири, які руйнують поживні речовини».

Міф 2. Всі частини горіха — корисні

«Всі частини горіха дійсно корисні, — стверджує голова Української горіхової асоціації Володимир Пахно. —  З листя волоського горіху готують відвари та настої, роблять чаї; з гілок горіха колись робили зубні щітки; із зелених горіхів виготовляють медові та цукрові витяжки, а із самого ядра — олію. Із твердої шкаралупи роблять паливні брикети, тормозні колодки, саму ж деревину використовують для оздоблення дорогих автомобілів та яхт».

Міф 3. Волоські горіхи — їжа для розуму

Горіхи багаті лецитином — речовиною, що нормалізує кровопостачання мозку, активізує пам'ять, очищає судини від «поганого» холестерину і захищає від інсультів. Якщо лецитину недостатньо, ми починаємо забувати імена, дати, важливі події, а щоб пам'ять нам не зраджувала, медики радять щодня «підгодовувати» її 3-5 волоськими горіхами.

Міф 4. Горіхи корисні лише в сирому вигляді

За словами Анастасії Лукаш, висока температура знижує корисні властивості горіхів, тож їх краще підсушити при температурі 90°C у духовці 5-7 хвилин. Але в сирих горіхах користі більше!

Міф 5. Волоські горіхи покращують роботу печінки та серцево-судинної системи

На думку фахівців Асоціації дієтологів США, 6-7 штук волоських горіхів на день надійно захищають від атеросклерозу. Справа в тому, що цей вид горіхів особливо багатий корисними поліненасиченими омега-3 кислотами, котрі перешкоджають утворенню на стінках судин склеротичних бляшок. Дієтологи також переконані, що волоські горіхи покращують ліпідний обмін при діабеті 2-го типу, а європейські кардіологи довели: в них міститься вітамін F, який знижує рівень шкідливого холестерину, що і оберігає нас від інфарктів та інсультів.

Міф 6. З волоських горіхів виготовляють варення

За словами Володимира Пахна, поки горіх вдається проколоти сірником, то з нього можна робити варення. Горіхи потрібно сортувати за розміром — у варення годяться лише однакові за розміром плоди.

Міф 7. Горіхи — найкращі друзі сну

«На сон впливає гормон мелатонін, який продукується епіфізом. Він бере участь в регулюванні сну, а в нічний час його виробляється близько 70% добової кількості, також він є потужним антиоксидантом і підсилювачем вироблення глутатіону, — розповідає Анастасія Лукаш. — Дослідження показали, що в волоському горіху найбільше мелатоніну».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua