«На плузі, котрий давно використовували, інженери зняли долота і замінили їх лапами. Таким культиватором спрацювали по сої восени, коли плуг не ліз в землю. Вологи практично не було. Неможливо було увійти і глибокорозпушувачем. Посів ускладнювався. Завдяки вдосконаленню чудово спрацювали на 35 см. Змогли зірвати підплужну підошву, налагодити рух вологи, повітря, поживних речовин», — ділиться досвідом виконавчий директор відділку № 1 групи компаній «ТАК» (Тетіївський район Київської області) Валерій Касяненко.
За його словами, у господарстві збираються також використовувати цей агрегат для внесення добрив.
«Дообладнуємо бочкою, виконуємо розводку зі шлангів, труб, готуємо дозатори. Тобто робимо кроки до точного землеробства», — констатує Валерій Касяненко.
Також він додає, що техніку використовують повною мірою, щоби не простоювала. У сезон все працює майже цілодобово. Охоче допомагають і сусідам.
«Наша мета — не просто збільшення врожаю. Ми хочемо отримувати його за мінімальних затрат. Тому оптимально добираємо насіння та засоби захисту. В усьому має бути баланс. Важливо залишити після себе ґрунти гарної якості, а не бездумно кидати в них усього і побільше», — констатує виконавчий директор відділку № 1 групи компаній «ТАК».
Є ще одна «фішка» у господарстві — використання десятка тисяч тонн курячого посліду.
«Паралельно досліджуємо, як зробити його внесення більш оптимальним. Плануємо застосовувати аератор. Будемо просушувати, готувати компост, додавати відповідні бактерії, відходи пшениці, соняшнику, дефекат із цукрових заводів і навіть мул із місцевих ставків, які дуже замулені. Усе це робимо на підставі ретельних розрахунків, зокрема, щодо необхідного вмісту азоту», — розказав AgroPortal.ua Валерій Касяненко.
Шановні читачі, чи вважаєте ви доцільним самостійно переобладнувати техніку? Поділіться своїм досвідом.