У асоціації оптимістично дивляться на майбутній урожай качанистої. Якщо катастрофічно не вплине погода, то Україна зможе виростити 29,26 млн т, при цьому експорт зросте до 24 млн т. У сезоні 2024/2025 було 25,94 млн т і 21,4 млн т відповідно.
Урожай пшениці очікують приблизно на рівні минулого сезону — 22,5 млн т, при цьому експорт культури потенційно можливий на рівні 16,5 млн т.
«Цього року ми підписували меморандум з Мінагрополітики, де погодили, що ефективний експорт пшениці має складати 16,2 млн т, і це не заподіє шкоди продовольчій безпеці держави. Але ми не досягли цих показників, не вдалося експортувати навіть 16 млн т, а лише 15,5 млн т. Це через те, що Україна дуже інтегрована у світовий економічний простір, і коли залишається небагато зерна, фермери за нього хочуть більшу ціну, а альтернативу українському зерну можна придбати в інших країнах дешевше. Я думаю, що якби врожай був меншим, то і експорт знизився б навіть без адміністративного впливу держави», — пояснює президент УЗА.
По ячменю очікують, що врожай буде приблизно 5 млн т, експорт складе 2,3 млн т. Ці показники залишаються майже на рівні минулого сезону, але цього року активізувався Китай, який закуповує ячмінь, що для України є дуже хорошою перспективою.
Ріпак погано перезимував цього року, тому дуже багато сільгоспвиробників пересівали культуру або передисковували землі, які потім засівали соняшником і кукурудзою. Саме тому прогнози УЗА щодо виробництва цих двох культур підвищені. Очікується, що виробництво ріпаку в сезоні 2025/2026 буде на рівні 3 млн т, а експорт складе 2,6 млн т.
Щодо соняшнику, то його виростять майже 15 млн т, торік прогнозували 12,7 млн т. Крім того, переробних заводів в Україні набагато більше, ніж виробляється соняшнику, тому не буде жодних проблем, аби переробити культуру та продати її, вважає Микола Горбачьов. На світових ринках також немає проблем із реалізацією соняшникової олії, а Україна є найбільшим її виробником у світі.
Сої в новому сезоні прогнозують 6,2 млн т, при цьому експортується 4 млн т.