Заготівля свинини впала до 60% від традиційних обсягів

01 березня 2019, 10:16 2150

Оператори ринку живця відзначають відносно спокійну обстановку протягом останнього тижня зими. Середня цінова позначка на свиней забійних кондицій становить 40,8 грн/кг, що менш ніж на 1% вище за минулотижневу.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України (АСУ).

«Цього тижня більшість виробників залишили ціну незмінною, а ті постачальники, які переглянули минулотижневу позначку підвищили її на 0,5-1 грн/кг. Тож представники м'ясопереробної галузі в основному здійснювали закупівлю товарних свиней забійних кондицій по 39,5-41 грн/кг. При цьому, деякі з них зазначали, що реалізація свинини в кінці лютого дещо погіршилася у порівнянні з попередніми тижнями, в наслідок чого обсяги заготівлі скоротилися до 60% від традиційних об'ємів», — говориться у повідомленні.

З іншого боку, як зазначають в АСУ, окремі оператори висловлюють обережне сподівання, що наступного тижня торгівля, особливо свіжим та охолодженим м'ясом, покращиться у наслідок тривалих святкових вихідних. Тим не менш, більшість заготівельників очікують, що ціни закупівлі наступного тижня втримаються на досягнутому рівні: учасники асоціації прогнозують звуження цінового діапазону до 40-41 грн/кг.

«Щодо цінової ситуації у березні переробники вважають, що цінові коливання будуть відносно спокійними. Так, пізніший ніж роком раніше Великдень не обіцяє кардинальної зміни цін у перший місяць весни. Початок Великого посту, звичайно, матиме вплив на споживчу активність, проте «просідання» реаліазції за попередніми оцінками не перевищить 15-20%. З іншого боку, млявість попиту з боку кінцевого споживача може компенсувати поступова підготовка м«ясоеперобниками запасів сировини до Великодня та травневих свят», — прогнозують експерти.