За європейськими розрахунками споживання м’яса має скоротитися на 16%

24 жовтня 2025, 12:45 430

Процес євроінтеграції спричиняє низку наслідків для галузі тваринництва. За останні 10 років у Європі прослідковується тенденція в свинарстві та скотарстві до спаду поголів’я і виробництва в межах 8-10% залежно від напряму. Відповідно, скорочується і споживання м’яса.

Про це розповіла президентка асоціації «Свинарі України» та координаторка проєктів Інвестиційного центру ФАО в Україні Оксана Юрченко під час Ukrainian Livestock Summit.

Оксана Юрченко, президентка асоціації «Свинарі України» та координаторка проєктів Інвестиційного центру ФАО в Україні

Свинарство в Україні — не експортно орієнтована галузь: що виробляємо, те і споживаємо. Тому для нас важливо, аби споживач купував м’ясо. У ЄС, навпаки, спостерігається тенденція на спад споживання м’ясної продукції. Існує думка, що споживач має з’їсти стільки, щоб виробництво м’яса не шкодило природі, адже що більше споживання м’яса, то більше виробництво, відповідно, більші викиди в атмосферу. Тому, щоб тваринництво вважалося екологічним, споживання м’яса має скоротитися на 16% на душу населення на рік, і таких нюансів у впровадженні євроінтеграційних вимог багато.

Також благополуччя тварин — одне з найактуальніших питань у процесі євроінтеграції. Наприклад, відповідно до норм ЄС, господарство, яке утримує худобу, має збільшити площу на 1 голову, аби тварини почувалися комфортно.

За словами Оксани Юрченко, тваринники розуміють, що нові виклики, які виникають на шляху до євроінтеграції, коштують фінансово дорого, до того ж нові реалії та стандарти, до яких потрібно підлаштовуватися, змушують перенавчати працівників.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua