В Україні з’явиться перша у світі IT-пасіка

23 січня 2023, 19:00 4717

Українсько-польський стартап AmoHive має намір створити постійно діючу пасіку з IT-смарт-вуликами, де проводитимуться навчання для дітей та школярів.

Про це повідомив один із засновників стартапу AmoHive Ігор Курдін у коментарі SEEDS.

Він зазначив, що смарт-вулики встановлюють бджолярі в усьому світі, але саме постійно діюча пасіка з’явиться вперше в Україні.

Ігор Курдін уточнив, що стартап AmoHive розробив рішення допомоги вченим, які досліджують хвороби бджіл та наслідки їхнього невдалого зимування, а також створюють нові корми та ліки для комах. У команді інженерів, бджолярів та IT-спеціалістів AmoHive створили розумне рішення, обладнане сенсорами, які передають інформацію про стан вулика всередині та ззовні. Тепер дослідження можуть проводитись швидше, точніше та детальніше. Тестування нового продукту реалізується одночасно у кількох країнах світу за різних кліматичних умов. Адже дані у такому випадку є вірогідні, порівнювальні та релятивні.

«У планах команди AmoHive — продовжувати збільшувати рівень автоматизації. Наприклад, сконструювати рухомі елементи конструкції вулика так, щоб вони могли змінювати параметри та мікроклімат у вулику відповідно до команд із серверу, що генеруються штучним інтелектом», — додав співзасновник стартапу.

Автоматизовані IТ-вулики українсько-польських розробників AmoHive на конкурсі European Bee Award отримали перемогу в номінації «Інноваційні та технологічні рішення».

«Ми плануємо спільні дії, щоб розширити новий тренд смарт-бджільництва в Україні, особливо це має зацікавити молодь», — розповідає Ігор Курдін.

У перспективі AmoHive хоче провести кілька конкурсів для студентів та фахівців у номінаціях «Краще інноваційне рішення у смарт-бджільництві», «Кращий проєкт наукових досліджень на смарт-пасіці» та «Кращий навчальний курс смарт-бджільництва». Частину виграних коштів розробники планують використати на преміювання переможців, а також на підтримку бджолярів, що постраждали від війни. Час та проведення конкурсів буде оголошено додатково.