Україна за час війни втратила десяту частину промислових свиней

30 червня 2022, 11:51 1544

Промислове поголів’я свиней за час війни в Україні скоротилося на 10%.

Такі попередні підрахунки озвучили в асоціації «Свинарі України».

«Ця цифра включає в себе не лише підприємства, які були зруйновані внаслідок бойових дій, а й ті, які знаходяться в окупаційних умовах і, відповідно, не можуть реалізовувати живець на внутрішній ринок», — коментує президент асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

Вона зазначила, що в перші дні війни галузь «стала». М’ясопереробні підприємства припинили забій та перестали закуповувати живець. Фермери роздавали м'ясо свиней, яких спромоглися забити на власних потужностях, населенню з довколишніх сіл. Багато хто припинив запліднювати свиноматок та почав евтаназувати молодняк, щоб скоротити обсяги виробництва в умовах війни. 

«Проте впродовж місяця ситуація стабілізувалася. Оператори ринку, насамперед центрального і західного регіонів, повернулися до довоєнного ритму роботи. А окремі виробники навіть почали озвучувати наміри розвитку», — додала Юрченко. 

Вона зазначила, що потенційні ризики скорочення поголів’я зараз розглядаються тільки до тих регіонів, де ведуться активні бойові дії: Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. 

«Якщо припустити, що все промислове поголів’я цих областей стане недоступним для внутрішнього ринку, його частка складе близько 20% від загального промислового поголів’я свиней у країні. Будемо сподіватися, що цей песимістичний сценарій залишиться лише припущенням ризиків і ніколи не справдиться», — додала вона.