Україна повернеться до імпорту сиру

19 січня 2023, 08:00 1768

Продаж сиру падає із закінченням свят, однак сировари не поспішають стимулювати реалізацію зниженими цінами.

Про це повідомляють аналітики «Інфагро».

«Більше того, деякі вітчизняні виробники збільшують ціну, незважаючи на і так досить високу рентабельність», — констатують спеціалісти.

Як зазначається, експортні ціни сироварам доводиться суттєво знижувати або й взагалі відмовлятися від зовнішніх продажів. Адже європейські сири можна купити дешевше. Тому від постачання до ЄС українські виробники сиру, напевно, будуть відмовлятися, залишаючи за собою традиційні ринки збуту в Казахстані чи Молдові. Тобто експорт сиру суттєво впаде, прогнозують експерти. Уже в грудні він знизився більш як удвічі.

«Ну а в цілому за рік за рахунок налагодження постачання до ЄС експорт напівтвердого сиру зріс майже на 70% — до 7,7 тис. т. Це рекордний обсяг з 2014 року, коли Україна ще експортувала товар у росію», — нагадують аналітики.

І додають, що українських сироварів торік деякий час радувало суттєве скорочення імпорту сиру. Впродовж тривалого періоду європейський товар був неконкурентним на нашому ринку. Сичужних сирів (твердих, напівтвердих, білих) було завезено на 37% менше, ніж у 2021 році.

«Слід зазначити, що в поточному році імпорт сиру, скоріш за все, виросте. З жовтня обсяги імпорту почали зростати. Товар у Європі суттєво подешевшав, а вітчизняні сировари ціни на свій товар зменшувати не бажають. Мережам знову значно вигідніше купувати європейські сири», — пояснюють аналітики.