Україні загрожує заборона експорту зерна і м'яса

08 серпня 2016, 10:04 2796

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) зробила публічне звернення до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови РНБО Александра Турчинова із проханням прийняти невідкладні заходи для того, щоб не допустити проникнення вірусу нодулярного дерматиту ВРХ на територію України та проінформувати учасників галузі молочного скотарства про небезпеку.

Про це AgroPortal.ua повідомила пресс-служба ВАР.

«Просимо розглянути питання щодо запобіжного щеплення в прикордонних територіях, вирішити питання завезення вакцин, в тому числі не зареєстрованих в Україні», — говориться в листі. Якщо хворобу не попередити, країна може залишитися без експорту зерна і м'яса вже в цьому році.

Як звертають увагу спеціалісти, терапевтичного лікування проблеми не існує. Єдиний спосіб попередити епідемію — вкрай дефіцитна вакцина, знищення вражених тварин та тих, які з ними контактували.

«N. B!» Українському тваринництву загрожує ще одна «африканська чума»

Згідно із останніми даними Міжнародного епізоотичного бюро і Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, ця висококонтагіозна транскордонна вірусна хвороба може спричинити падіж 70-100% продуктивного поголів’я ВРХ і значне зниження продуктивності тих тварин, котрим вдалося вижити.

Хвороба просувається зі швидкістю 70-100 км на добу і, враховуючи те, що зараз Україну від епідемії розділяє тільки Румунія, вже за 3-4 тижні вірус досягне кордонів України. Телеграмою Держпродспоживслужби заборонено ввезення сприйнятливих тварин та продуктів із них. Але розуміючи, що хвороба крім контактного та повітряно-крапельного шляху передачі передається трансмісивно (через кровосисних комах), цей захід не зупинить хворобу.

«З огляду на те, що в Україні африканська чума свиней (Pestis africana suum) набула масштабного поширення (за останні 2 роки 57 випадків, внаслідок яких знищено 65 тисяч голів свиней) держава втратила контроль над розповсюдження її збудника (Asfivirus). Щодо губчастої енцефалопатії ВРХ (Bovine spongiform encephalopathy), яка є небезпечною і для людини, — то взагалі не проводиться моніторинг і ми, як держава, не володіємо інформацією щодо епізоотичного стану по цій хворобі. Можна зробити висновок, що Україна не спроможна буде зупинити розповсюдження нодулярного дерматиту ВРХ, наслідки якого стануть катастрофічними для українського тваринництва та спричинить продовольчу кризу в країні», — констатують в ВАР.


Для довідки: У сусідніх країнах вже зафіксовані спалахи — в регіонах РФ та Балканських країнах. Так, у Болгарії на початку липня 2016 р. МЕБ зафіксували перші 7 спалахів нодулярного дерматиту ВРХ, а станом на початок серпня ц.р. ситуація переросла в епідемію.