Молочні ферми на постраждалих від війни територіях отримають допомогу від Швейцарії

25 серпня 2022, 18:00 2428

Швейцарія виділила 2,5 млн швейцарських франків (близько 100 млн грн) на підтримку господарств із виробництва молока в тих регіонах, що постраждали від бойових дій, а саме: в Чернігівській, Київській та Сумській областях.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Метою проєкту є забезпечення продовольчої безпеки в цілому та зокрема через покращення доступу для населення України до якісних та безпечних молочних продуктів, що виробляються в Україні. Вирішальним у забезпеченні безпечності молока є дотримання гігієни його виробництва. Реалізація цього гуманітарного проєкту дасть можливість уникнути збоїв у подальшій переробці молока з одного боку та появи спалахів захворювань серед споживачів з іншого», — пояснюють у міністерстві. 

Сьогодні найбільше потерпають ті виробники молока, що постраждали від бойових дій, через ускладнену логістику та зруйновану інфраструктуру, а на тлі гострої проблеми з ліквідністю мають обмежений доступ до ветеринарних гігієнічних засобів.

За підтримки Швейцарії зацікавлені виробники молока у постраждалих областях отримають засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що покриє у повній мірі їхню квартальну потребу.

Очікується, що до завершення проєкту у листопаді 2022 року ці господарства зможуть значно покращити свій фінансовий стан завдяки відновленню ланцюгів постачання продукції. Важливо, що закупівля товарів переважно здійснюватиметься безпосередньо в тих українських постачальників, які діяли на ринку і до війни, що дасть їм можливість продовжувати надавати засоби гігієни та обслуговувати молочні господарства і надалі.