Молочарі просять змінити правила експорту швидкопсувних продуктів

23 жовтня 2023, 09:50 1310

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) пропонує змінити правила експорту молочних продуктів, передбачені проєктом постанови Кабінету Міністрів України, який визначає строки зберігання швидкопсувних продуктів.

Про це «Бізнес Телеграфу» повідомили в СМПУ.

«Вимагаємо дотримуватись міжнародних правил у визначенні швидкопсувних продуктів, які ми запропонували від нашої асоціації. Вони передбачають певні умови зберігання і транспортування молочних продуктів і не містять умов по термінах зберігання, як пропонує уряд у проєкті своєї постанови. Якщо наші вимоги не будуть враховані, а Мінагрополітики нас не почує, експорту кисломолочних продуктів з Україні не буде. А це — вкрай важлива валютна виручка та умова виживання для підприємств молочної переробки», — коментує голова ради директорів СМПУ Вадим Чагаровський.

За його словами, постанова у нинішньому вигляді передбачає, що в категорію швидкопсувних продуктів потрапляють лише ті, термін зберігання яких не перевищує 15 діб. В Україні це лише молоко. Ферментовані молочні продукти, а це сметана, кисломолочний сир, продукти десертні на основі кисломолочного сиру, творожні десерти, сирки глазуровані з наповнювачем, не підпадають під це визначення, оскільки мають термін зберігання 21-28 днів. Отже — позбавлені права на експорт «зеленим коридором» через електронну чергу, каже Чагаровський.