Думка: Вакцину від АЧС у найближчі 10-15 років не створять

28 січня 2019, 10:39 1975

Провідні наукові центри всього світу працюють над вирышенням проблеми АЧС, але наявні розробки поки що є експериментальними.

Про це заявив голова наглядової ради відомої у галузі ветеринарної медицини компанії «Евровет» Сергій Максимчук, говориться у повідомленні компанії.

«Проблема створення вакцини — багатогранна та включає кілька аспектів, вирішення яких стане можливим при подальшому поглибленому вивченні молекулярно-біологічних властивостей збудника. Відомо, що збудник АЧС є гетерогенним та надзвичайно варіабельним, це і залишається однією з основних причин неможливості виготовлення вакцини. Наступна особливість вірусу — він може розмножуватися в організмі членистоногих (кліщі, блохи). Також, якщо тварина перехворіла і вижила (здавалося б мав сформуватися імунітет), повторне зараження не тільки можливе, а і призведе до загибелі свині. Словом, вірус дуже підступний» — пояснив він.

На думку Сергія Максимчука, чекати на вакцину протягом найближчих 10-15 років не варто.

«Отож треба виходити з реалій й посилити заходи профілактики.  Зокрема, це стосується жорсткого виконання правил біобезпеки згідно з діючими інструкціями», — додав він.

Зокрема, йдеться про регулярну дезінфекцію засобами, ефективними саме проти збудника АЧС.

«Четвертинні солі аммонію ефективно руйнують оболонку збудника АЧС, таким чином можливість інфікування зменшується у рази);  переміщення тварин здійснювати тільки з дозволу ветслужби (на жаль, це контролювати складно, оскільки близько 50% свиней перебувають у приватному секторі); виключити вигул тварин, регулярно проводити обробку проти кліщів; заборонити згодовування свиням необроблених належним чином харчових відходів та продуктів забою тварин та ін.», — додав експерт.