Експорт м’яса птиці до країн Європейського Союзу до кінця року, ймовірно, зменшиться приблизно на 27 тис. тонн.
Такий прогноз у коментарі «Укрінформу» озвучив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.
Він зауважив, що причиною цього є скасування «торгового безвізу» з боку ЄС.
«Від початку повномасштабної війни саме зовнішні ринки допомагали утримати виробництво. Тепер же квота на м’ясо птиці до кінця 2025 року скоротилася порівняно з передбаченою умовами преференцій, що діяли до 6 червня, на 35%, а на яйця та яєчні продукти — на 65%», — уточнив Сергій Карпенко.
За його словами, саме лібералізація торгівлі дозволила відновити виробництво після падіння у 2022 році. А повернення мит і обмежень може боляче вдарити по галузі.
«Це матиме негативний вплив на торговельний баланс. Ймовірно, зменшиться обсяг валютної виручки і погіршиться фінансове становище українських виробників, які й так працюють у критичних умовах, пов’язаних зі збільшенням виробничих витрат, зменшенням купівельної спроможності та скороченням споживання продукції на внутрішньому ринку. Європейський ринок є одним із найприбутковіших і логістично доступних», — пояснює експерт.
Водночас Карпенко сподівається на зростання експорту на інші ринки, зокрема, до країн Середньої Азії, Близького Сходу, Кавказу, Великої Британії, інакше виробникам доведеться скорочувати виробництво.
У червні експорт м’яса птиці до країн ЄС, за його даними, становив лише 4,8 тис. т, тоді як до цього середньомісячний показник сягав 10 тис. т. У результаті на внутрішньому ринку виник профіцит — відпускні ціни знизилися.
Сергій Карпенко додав, що протягом липня ціни на м'ясо птиці на внутрішньому ринку мали дещо низхідний тренд через збільшення пропозиції та знизилися на 5-10% порівняно з червнем. Однак, на його думку, про подальше зниження говорити поки що немає підстав.