Експортери молочки недорахувалися $40 млн виручки

12 грудня 2019, 09:53 1895

Валютна виручка від експорту молокопродуктів встановила новий антирекорд — $11,3 млн. Цей показник на 47,3% нижче минулорічного і на 26,7% менше жовтневого рівня.

Про це, з посиланням на дані Державної фіскальної служби України, повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

«Загалом за 11 місяців поточного року загальна виручка склала $207,1 млн, а молочна галузь при цьому недорахувалася $39,4 млн, що становить мінус 16%, у порівнянні з минулим роком», — сказав він.

На фоні загального падіння експорту молочних товарів у нинішньому році, найбільш стабільно він зростав лише у двох групах — молока і вершків незгущених та кисломолочних товарів.

Так, з січня по листопад поставки молока та вершків незгущених на зовнішні ринки зросли на 21,5% та досягли 23,3 тис. тонн, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Хоча у листопаді об'єми зменшилися на 2,7%, у порівнянні з попереднім місяцем.

У групі молочнокислих товарів зростання за 11 місяців склало 9,6%, до 5,5 тис. тонн, у порівнянні з минулорічним періодом, а в листопаді об»єми виявилися на 12,2% нижчими, ніж у жовтні.

Основна експортоорієнтована група — молоко та вершки згущені — за 11 місяців скоротила поставки до 33,6 тис. тонн і втратила 1,2%, в порівнянні з торішнім періодом.

«У поточному році об»єми зовнішньої торгівлі підтримувалися суттєвим нарощуванням експорту сухого незбираного молока. Сплеск посиленої торгівлі ним відбувся у квітні-липні. З серпня відмічається активне згортання торгівельної активності сухим молоком, а в жовтні-листопаді обсяги торгівлі ним виявилися рекордно низькими у поточному році? лише 1,3-1,4 тис. тонн за місяць», — каже він.

Торгівля вершковим маслом четвертий місяць поспіль демонструє найнижчі обсяги зовнішньої реалізації у цьому році, в середньому - 1,1-1,2 тис. тонн за місяць, а в листопаді вона опустилась до рекордно низької відмітки - близько 800 тонн. Загалом за 11 місяців його експорт склав 17,1 тис. тонн, що на 39,4% менше, ніж у минулому році. Світові ціни на масло досі залишаються низькими, а на останніх торгах GDT ціна знизилась до 3983 $/т, що не додає конкурентності українському продукту.

Експорт сиру, у січні-листопаді, загалом склав 6,5 тис. тонн, що на 15,8% менше, ніж у минулому році. Після незначного зростання, у вересні-жовтні, він знову знизився у листопаді до 510 тонн.

Сухої сироватки загалом було експортовано 22,3 тис. тонн, що на 25,5% менше, ніж у 2018 році, проте на 5% більше, ніж у попередньому місяці. За словами аналітика падіння експорту цього товару триває з квітня, коли Китай різко знизив закупівлі сироватки через спалах африканської чуми свиней. Ця подія одразу ж позначилася на світових цінах сироватки, і вони зазнали затяжного падіння. Проте з жовтня намітилася тенденція до зростання експорту сироватки, яка також продовжилася і в листопаді.

«Загалом же зростаючі об»єми торгівлі деякими групами товарів не вплинули на загальний тренд спаду зовнішньої торгівлі у грошовому еквіваленті. Причина — їх вартість є відносно низькою, а об»єми нарощування були не співставними з тими товарами, які зазнали відчутного падіння, — пояснює Андрієць. — На жаль, тенденція скорочення експорту і надалі буде посилюватися. Це зумовлено скороченням поголів'я корів та, відповідно, дефіцитом молока. Серйозно стримує експорт і зміцнення гривні, що з одного боку збільшує вартість української продукції, погіршуючи її конкурентність на зовнішніх ринках, а з іншого — робить невигідним експорт для трейдерів».