Експорт української свинини вдвічі перевищив імпорт

09 квітня 2024, 13:52 967

Обсяги експортних постачань свинини у березні перевищили імпортні надходження вдвічі.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Зазначається, що обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) у березні склали 80 т, а середня митна вартість завезеного кілограма — $3,4 (на 1 $/кг дорожче, ніж місяцем раніше). Сукупні надходження імпортної свинини за перший квартал становлять 665 т, що у 4,75 раза менше, ніж у січні-березні 2023-го. 

«Уповільнення імпортної активності у першому кварталі пов’язано як із економічними передумовами, так і логістичними. Так, і в ЄС ціни на свинину в першому кварталі 2024 року були нижчими, ніж роком раніше. У країнах співдружності це відхилення не перевищило 3,8%. Українська свинина у закупівлі понизилася в ціні істотніше — на 12,6%. При цьому розбіжність між вітчизняними та європейськими котируваннями перевищує 15%. Крім того, не сприяють імпортній активності й логістичні бар’єри, пов’язані як з фізичним блокуванням пунктів перетину, так і з істотним здороженням транспортних витрат внаслідок цього», — коментують аналітики асоціації.

Натомість галузеві аналітики констатують двократне перевищення зовнішніх постачань свинини над надходженнями відповідної м’ясної сировини.

«Протягом березня за межі країни вивезли 166 т свинини проти 80 т завезеної. Загалом за період з початку року за межі країни спрямували майже 500 т свинини, що принесло $1,27 млн валютної виручки. Основним каналом збуту наразі залишається ОАЕ, втім, були й точкові відвантаження до Південної Кореї, Бахрейну, Малайзії», — додають у галузевому об’єднанні.