Експерт: У 2022 році збережеться тренд на зниження обсягів експорту молокопродуктів

10 грудня 2021, 10:55 1640

З огляду на те, що ціна молока-сировини в Україні у другій половині 2021 року суттєво перевищувала відповідний показник у країнах Східної Європи, тренд на зниження обсягів експорту молокопродуктів збережеться й у 2022 році.

Про це повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, показник експорту молокопродуктів — у перерахунку на молоко — у 2022 році може опуститись до найнижчого за часів незалежності України рівня у 300 тис. т, тобто скласти менше 40% від показника 2018 року.

«Такого низького обсягу експорту молокопродуктів не спостерігалось навіть у 2015 році — на тлі одномоментної втрати потужного російського ринку збуту», — зауважив Леонід Тулуш.

При цьому спостерігаються й інші негативні тенденції. Зокрема, обсяги експорту молочної продукції з більш високим рівнем доданої вартості — масла, сирів — суттєво знижуються, тоді як обсяги експорту молочної продукції з нижчим рівнем доданої вартості — кисломолочної продукції, молочної сироватки — знижуються значно повільніше.

Таким чином, при суттєвому зростанні обсягів експорту рослинницької продукції — обсяги експорту молочної продукції стрімко знижуються.

«Якщо у 2020 році Україна перетворилась на країну — нетто-імпортера молока, то у 2021 році вона укріпилась у цьому статусі. Внаслідок відсутності належних обсягів державної підтримки вітчизняним молокопереробним підприємствам складно конкурувати на світовому ринку з країнами з розвиненою молочною галуззю. Як наслідок, Білорусь та Росія поступово витісняють Україну із ринків пострадянських країн, знижуючи вітчизняну частку на цих ринках та перекриваючи ключові напрямки експорту вітчизняних молокопродуктів», — зазначає Леонід Тулуш.

Він нагадав, що у 2018-2019 роках на розвиток тваринництва в «аграрній частині» державного бюджету передбачалось 4 млрд грн, то у 2020-2021 роках обсяги підтримки цієї галузі знизились до 1,1 млрд грн. А у Державному бюджеті України на 2022 рік на стимулювання розвитку молочної галузі, яка забезпечує випуск продукції в обсязі понад 100 млрд грн, буде спрямовано лише близько 600 млн грн бюджетної підтримки.

«Очевидно, що за таких умов виправити кризову ситуацію в молочній галузі не вдасться. У разі збереження наявного підходу до державної підтримки розвитку молочної галузі Україна вже в найближчій перспективі може повністю втратити експортний потенціал в частині молочної продукції, що в свою чергу, призведе до зменшення обсягів молокопереробки та втрати частини молокопереробних потужностей», — підсумував Леонід Тулуш.