Ціни на свинину розділилися за регіональним принципом

07 жовтня 2022, 11:06 2160

Середньозважена ціна закупівлі свиней забійних кондицій на початку жовтня практично не змінилася проти попереднього тижня, проте повернулася міжрегіональна розбіжність цін.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Зазначається, що на початку жовтня цінові тенденції на ринку свиней забійних кондицій знову розділилися за регіональним принципом. Так, у центрі більшість операторів розписали товарні партії на 1-2 грн/кг дорожче, ніж у кінці вересня — по 77-78 грн/кг. На сході закупівельні ціни залишилися на попередньому рівні — 78-80 грн/кг. У західних областях котирування послабилися на 1-2 грн/кг, тож ціна кілограму свинини живою масою тяжіла до 75-76 грн.

«Основною причиною повернення регіональної розбіжності цін є неоднорідність попиту та пропозиції свинини в різних частинах країни. Зокрема, обмеженість пропозиції свинини на сході та обумовлена нею потреба тамтешніх переробників закуповувати живець у центральних регіонах слугує підтримкою для закупівельних цін, тоді як західні області відчули посилення цінової конкуренції з боку імпортної продукції, завезення якої дещо пожвавилося упродовж останніх двох тижнів.

Попри це та очікування переробників на послаблення цін заготівлі, в тому числі через традиційні сезонні чинники, низка операторів досі виходить на ринок з меншими за кількістю та/чи масою товарними партіями тварин, що частково послаблює тиск на закупівельні ціни», — додають в асоціації.