Бучанська індичка: На загальній системі оподаткування птахівникам працювати складно

01 липня 2021, 09:14 2510

Співвласник підприємства «Бучанська індичка», яке займається вирощуванням індиків на Київщині, Руслан Лисянський розповідає, що його підприємство має досвід роботи на загальній системі оподаткування, і з наступного року планувало перейти на єдиний податок.

«На загальній системі птахівникам працювати складно. У березні наше підприємство заплатило 80 тис. грн податків. Податок на прибуток сплатили, а самого прибутку не видно. Щоб хоч якось триматися на плаву, ми намагаємося зменшити собівартість продукту, але ціни на зерно та корми цього року не дозволяють нам стати рентабельними. Тобто зараз ми працюємо в нуль з надією на те, що восени корм подешевшає», — пояснює Руслан Лисянський

Також, за його словами, єдиний податок для птахівників зручніший ще й тим, що на ньому простіше вести облік. Натомість при загальній системі агровиробникові доводиться вести зайву бухгалтерію та витрачати зайві кошти на її утримання. Це для невеликого господарства дуже накладно. 

N.B. Заради чого українське село «продають» за 100 млн грн? 

«Крім того, птахівники мають багато витрат, які неможливо провести через бухгалтерію: ту саму солому чи підстилку дуже складно купити за безготівковим розрахунком. Перебуваючи на єдиному податку, це зробити простіше», — вважає Руслан Лисянський.


Для довідки: Законопроєкт № 5600, який сьогодні має розглянути Верховна Рада України, несе ризики створення податкової прірви між добросовісними агровиробниками і тими, хто працює «в тіні». Серед іншого, документ також пропонує ввести дискримінаційну норму для і так збиткової галузі птахівництва та розширити повноваження контролюючих органів. Від впровадження нового механізму оподаткування для агровиробників Уряд очікує додатково отримати 100 млн грн. Але учасники ринку переконані, що замість прогнозованих надходжень до бюджету, країна втратить галузь птахівництва та знищить мале та середнє фермерство.