Європа вичікує ще більшого зниження цін на українську малину

23 грудня 2022, 13:23 3643

Сезон 2022 року для українських виробників малини був непростим. Основними викликами стали світові ціни, погода та відключення електроенергії.

Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, повідомляє УПОА.

Він нагадав, що внутрішній ринок малини, як свіжої, так і замороженої, невеликий. Тому левова частка цих ягід йде на експорт.

«Ті, хто вирощували літні сорти малини і збирали її в липні-серпні, досить вигідно продавали урожай. На міжнародних ринках, насамперед європейських, були дуже високі ціни. Їх викликав чималий, зокрема і штучний, ажіотаж з боку Сербії. Тому літня малина була реально дорогою. Однак переважна більшість малини в Україні осіння, ремонтантна. Її збирають із середини серпня і до вересня. Ця малина була настільки дешевою, що серби й досі сидять та нічого продати не можуть. Урожай малини в Україні був непоганий. Дуже багато ягід вдалося заморозити. Проте відсоток малини низької якості теж був чималий. Чому? Тому що весь вересень, як пам’ятаєте, йшли дощі», — говорить Тарас Баштанник.

Він акцентував увагу на тому, що у жовтні по всій Україні почалися відключення електроенергії. Тож вітчизняні виробники почали швидко вивозити заморожену малину, незважаючи на ціну.

«Під реалізацію без грошей — вивозим, бо не дай Бог… Поляки на це все подивились: ну що ж, давайте ціни — беремо. Був один тиждень місяць тому, коли малина певної якості коштувала 2,80 €/кг, а в кінці тижня ця сама малина була вже 2,10 €/кг. Це суттєво — за тиждень ціна впала на 30%! Така тенденція — велика рідкість», — зауважив президент УПОА.

Наразі в Україні ще досить багато залишків замороженої малини. Європа, звичайно, не поспішає все це закуповувати, сподіваються, що ціни ще «просядуть».

«Стосовно замороженої малини є ще один фактор. Найближчим часом очікується сильне затишшя на ринку заморожених ягід у зв’язку з наближенням Різдва та Нового року. Тому ринок завмре щонайменше на 1,5 місяці. І від цього українцям не легше. Залишки, які є, вивезти нікуди. І з електроенергією, мені чомусь здається, простіше найближчим часом не буде», — додає фахівець.