Заморожувальники малини активізувались і шукають кредити під закупівлю

04 липня 2023, 14:30 3538

Нижня межа закупівельних цін на малину у населення у вихідні опустилася нижче психологічного бар’єра в 0,5 $/кг. У центрах вирощування малини ціни доходили до 18 грн/кг ($0,49), і почали з’являтися перші спроби закупівельників знизити ціни до 17 грн/кг ($0,46).

Проте пропозиції з такою ціною було мало, повідомляє EastFruit із посиланням на інформацію учасників ягідного ринку України.

Відбулися зміни й у верхньому ціновому сегменті. Якщо на початку тижня великим постачальникам вдавалося продавати малину «класу А» за цінами до 35 грн/кг ($0,95), то наприкінці тижня верхня закупівельна планка у багатьох переробників опустилася до 30 грн/кг ($0,81).

Багато заморожувальників в України увійшли в сезон зі значними фінансовими труднощами. Тому перед початком сезону майже всі переробники планували скоротити закупівлі. Однак, за інформацією EastFruit, на тлі таких низьких цін на сировину багато заморожувальників змінили свої плани й зараз активно перебувають у пошуках кредитних коштів для закупівлі малини.

«Вони вважають, що за такої низької ціні закупівлі зможуть легко відіграти втрати минулого сезону, запропонувавши на ринок заморожену ягоду за дуже низькою ціною, що має призвести до зростання попиту на продукт. 

Це було б позитивним сигналом для ринку, проте рекордний врожай малини навряд чи дасть змогу стабілізувати або підвищити ціни. Адже сезон літньої малини тільки починається, а основний вал урожаю Україна збирає з серпня по жовтень, оскільки в структурі площ превалюють ремонтантні сорти», — пояснюють експерти.