В українських виробників малини ті ж проблеми, що й у польських

13 липня 2023, 14:54 3823

Ціни на малину суттєво знизилися цього тижня в Україні.

Про це повідомляє EastFruit.

Наразі українські садівники озвучують ціни на малину в діапазоні 35-60 грн/кг ($0,96-1,64/кг), що в середньому на 27% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Водночас більшість фермерів уже відмовляються від збирання ягід, оскільки закупівельні ціни на малину впали до 35 грн/кг ($0,96/кг) на свіжий ринок, а на заморожування і зовсім до 17 грн ($0,46/кг).

«За словами ключових гравців ринку, українським садівникам на сьогоднішній день стає невигідно вирощувати малину, тому вони втрачають інтерес до цієї ягоди, оскільки поточний діапазон цін у даному сегменті не покриває навіть витрат на збирання малини», — зазначили аналітики. 

Зараз малина в Україні вже коштує в середньому на 60% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року. Якщо ситуація з темпами реалізації ягоди не покращиться, то негативні цінові тенденції переважатимуть і надалі, вважають спеціалісти. 

«Обвал цін у даному сегменті був цілком очікуваним, проте межі зниження ціни, як і раніше, ще не вичерпані. Головною причиною негативного цінового тренду є стрімке збільшення пропозиції місцевої ягоди на ринку і натомість досить низький попит на неї», — пояснюють експерти. 

Як відомо, наприкінці червня виробники малини у Польщі зупиняли збір через низькі ціни закупівлі, які не покривали витрати на вирощування та збір урожаю.