Україна збільшила експорт свіжої лохини до Швейцарії у 16 разів

26 грудня 2023, 17:09 2724

Україна з січня по листопад 2023 року значно збільшила постачання ягід на ринок Швейцарії, який є дуже вимогливим до безпеки та якості продукції.

Про це повідомляє EastFruit.

Так, за вказаний період до Швейцарії відправили з України 393 т замороженої малини, що на 86% більше, ніж роком раніше, та 288 т інших заморожених ягід, найімовірніше, дикорослої чорниці, що було на 63% більше, ніж за той самий період 2022 року. 

«Однак найбільший прорив стався в сегменті свіжої лохини, експорт якої зріс у 16 разів і досяг 100 т. І хоча це, як і раніше, порівняно невеликий обсяг, але важлива хороша динаміка. За темпом приросту постачань на ринок Швейцарії Україна обійшла всіх конкурентів», — зазначають аналітики. 

Крім того, Україна також поставила більше лохини до Швейцарії, ніж такий великий європейський експортер як Португалія. До речі, Польща за той самий період не змогла наростити експорт свіжої лохини до Швейцарії порівняно з минулим роком, не в останню чергу через зростаючу конкуренцію з боку України.

За обсягом постачань до Швейцарії замороженої малини Україна увійшла до п'ятірки найбільших експортерів, обійшовши Чилі. При цьому Польща знизила експорт замороженої малини до Швейцарії за звітний період на 24%.

«Різке зростання постачань ягід на ринок Швейцарії можна вважати дуже важливим для зміцнення репутації України не тільки як постачальника доступної за ціною продукції, але і як постачальника ягоди високої якості», — зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.