Україна увійшла до трійки лідерів за постачаннями замороженої лохини до Китаю

30 грудня 2023, 13:08 3294

Україна збільшила обсяги постачань заморожених фруктів і ягід до Китаю в 4,7 раза порівняно з періодом січень-листопад 2022 року, що стало рекордом за всю історію.

Про це повідомляють аналітики EastFruit із посиланням на офіційні дані Китаю про імпорт заморожених фруктів і ягід, крім суниці, малини та ожини за 11 місяців 2023 року.

Зазначається, що виручка України від експорту в цій категорії склала $3,1 млн. Серед усіх постачальників заморожених фруктів та інших ягід Україна вперше увійшла до топ-7 і майже наздогнала Польщу, яка посідає шосту позицію.

«Найімовірніше, практично весь обсяг експорту в цій категорії припадає на постачання замороженої лохини і, можливо, частково дикорослої чорниці. Річ у тім, що Україна досі не отримала можливості постачати свіжу лохину на ринок Китаю, а ось постачання замороженої лохини стали можливими кілька років тому. До речі, оскільки окремого міжнародного HS-коду для замороженої лохини поки що немає, а до цієї категорії входять також усі без винятку фрукти, включно з екзотичними, то якщо відкинути фрукти та екзотику, то Україна, ймовірно, є наразі третім найбільшим постачальником замороженої лохини до Китаю після Чилі та Польщі», — пояснює економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

І уточнює, що для України у 2023 році Китай є лише 10-м найбільшим ринком збуту в цій категорії заморожених фруктів і ягід. Головним же ринком збуту залишається Польща. Тож ймовірно, що частина польського експорту замороженої лохини до Китаю — це насправді українська ягода.