Суттєве зростання експорту лохини втримало внутрішні ціни

02 серпня 2023, 16:17 4066

Зниження цін на лохину, на яке очікували ягідники України цього сезону, вдалося уникнути. Ціни втримались на рівні попереднього року.

Про це розповів керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник в коментарі SEEDS.

«Насправді сказати, що зараз рекордно низькі ціни на лохину, не можна, оскільки найнижча ціна була по ринку в середньому 80 грн з поля. Але і минулого року вона теж була 80. Тому порівняно з минулим роком ціни у цьому відношенні не нижчі, вони такі самі у гривні. А в доларах навіть вищі, тому що курс минулого року був десь 41-42 грн, а зараз — 37 грн/$», — уточнив він. 

І підкреслив, що такого падіння цін, яке очікувалось, немає, принаймні наразі. 

Водночас, за словами Баштанника, порівняно з минулим і багатьма попередніми роками зросли показники експорту цих ягід, що дозволило, зокрема, встояти цінам на внутрішньому ринку.

«Суттєво виріс експорт. Ми ще не володіємо конкретними цифрами, але очевидно, що на експорт лохини поїхало на порядок більше, ніж це було минулого року чи позаминулого. Я думаю, що це якраз і дозволило цінам на внутрішньому ринку втриматися», — вважає він. 

За прогнозами фахівця, через тиждень-півтора ціни на лохину підуть вгору, оскільки основний, масовий збір буде вже фактично завершуватись.