Сезон черешні завершується пізніше і вищими цінами

23 липня 2023, 12:00 2763

Більшість садівників України поточного тижня заявили про завершення сезону реалізації черешні.

Як повідомляє EastFruit, закупівельники цього тижня повідомляли про брак пропозиції ягоди в місцевих господарствах, придбати необхідний оптовий обсяг черешні не вдавалося навіть шляхом підвищення закупівельних цін.

Так, оптові партії черешні з місцевих господарств надходять у продаж по 70-120 грн/кг ($1,91-3,28/кг) залежно від якості та сорту, що в середньому на 30% дорожче, ніж минулого тижня.

«Ціна на черешню поточного сезону часто перевищувала рівень цін минулого року, що зумовлено зниженням її виробництва в країні через тимчасову окупацію Херсонської та частини Запорізької області, які традиційно були лідерами з вирощування цих кісточкових. Висока вартість часто ставала причиною зниження попиту на цю ягоду. Учасники ринку пояснювали це тим, що кінцеві споживачі були не готові купувати місцеву ягоду за такою високою ціною», — пояснюють аналітики.

Торік сезон черешні в Україні завершився приблизно на 2 тижні раніше, але останні партії цієї продукції виробники відвантажували в середньому на 75% дешевше, ніж поточного сезону. Таку цінову різницю ключові гравці ринку пояснюють як зниженням урожайності черешні, так і різким зростанням витрат на її вирощування.